vaderland

Terwijl ik aan het voorlezen was uit  Een kleine geschiedenis van de wereld van E.H. Gombrich (zie vorige post) kwam er naar aanleiding van de tekst opeens een vraag. “Mama, waarom heet het eigenlijk vaderland en niet moederland?” Dat is één van de vele interessante vragen op een dag.

We hebben een heel gesprek gehad over de realiteit van de naam: land was vroeger meestal van een man, die zich als een goede vader moest gedragen ten opzichte van zijn onderdanen.
Over of dat wel eerlijk was. Want vrouwen doen het meest werk (in haar ogen, oei, geef ik haar een goed voorbeeld, of is mijn werk zichtbaarder dan dat van haar vader (schrijver/filosoof/kunstenaar, die wel heel vaak kookt)?).
Over of het daarom was dat zij de achternaam van haar vader heeft en niet die van mij? Of is dat omdat iedereen weet dat ze uit mama’s buik komt en niet iedereen kan zien dat papa papa is?
En gedroegen die heersers zich wel als een goede vader? Alle oorlogen zijn haar niet uit te leggen… ze stapt zo in de tijdmachine om die kerels eventjes uit te leggen dat hun redenen om oorlog te voeren fout zijn. (Net als laatst toen grote broer een probleem op school had met een onrechtvaardige leraar, de tien jaar kleinere zus stelde hem gerust door te zeggen dat ze morgen wel even mee naar school zou gaan om die meneer uit te leggen dat het toch helemaal niet aardig was om zo met haar broer om te gaan… grote broer heeft het aanbod maar afgewezen, want hij kent zijn zus. ze had volgehouden tot het bittere eind…)
Over dat vroeger vrouwen geen bezittingen hadden, ze waren van de vader, of de voogd, of de echtgenoot. Ai, dat moesten ze eens proberen. Vooral toen ik over heel dichtbij, over oma, die huishoudgeld en zakgeld kreeg, vertelde.

Het was een goed gesprek over geschiedenis.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis. Bookmark de permalink .

Een reactie op vaderland

  1. Véronique zegt:

    in het russisch heet het moederland. en daar doen de vrouwen van oudsher alles (‘het mannenwerk’ EN ‘het vrouwenwerk’). zo zie je maar, hoe ze het noemen maakt niet zoveel uit 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s