fixatie disparatie

Wat een woord, nietwaar? Maar dit is waar Sandy van Eijsden van Bureau Beeldvisie mij over vertelde op de HeTof, naar aanleiding van ons gesprek over hoogbegaafde kinderen en dyslexie.
Toen ik haar vertelde welke problemen lezen oplevert voor Alma vertelde zij me over dit oogprobleem. Bij fixatie disparatie werken de ogen niet goed samen, het beeld van beide ogen wordt niet over elkaar heen geprojecteerd. Dit zorgt ervoor dat een kind heel moe wordt van lezen, want het moet de hele tijd accomoderen om een leesbaar beeld te krijgen.

Gisteren ben ik met Alma naar een functioneel optometrist geweest. Elke keer ben ik weer verbaasd hoe precies Alma kan vertellen wat er in haar lijf gebeurt en hoe ze de zaken ervaart. Ze moest heel lang meewerken, eerst een uitgebreid oog onderzoek en vervolgens allerlei testjes doen, samen duurde dat wel anderhalf uur. Bij de testjes mocht ze gelukkig op mijn schoot zitten, want ze zag inmiddels wit van vermoeidheid. De optometrist was heel aardig en gaf Alma een compliment over haar doorzetten en had veel begrip voor haar vermoeidheid.

Het uitgebreide rapport moet nog komen, maar hij kon ons in ieder geval vertellen dat minstens 80% van de dyslexieklachten door Alma’s ogen komen. Hij legde haar uit dat lezen voor haar vergelijkbaar is met in een boom klimmen met aan armen en benen zware gewichten en dat een speciaal soort bril en oogoefeningen veel kunnen helpen.

Verder was hij enorm positief over hoe we tot nu toe met de leesproblemen om zijn gegaan, en hij gaf aan dat hij wel wilde dat alle kinderen zo goed geobserveerd werden als bij ons het geval was (dankzij thuisonderwijs), want dat zou voor 50 tot 80 % van de kinderen met dyslexie een uitkomst zijn.

Een leerzame ervaring …

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in dyslexie, lezen, thuisonderwijs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s