herfst

Ik kan er niet langer mee omheen, het is herfst geworden. De zomer was zo heerlijk, en duurde zo lang, met nog zulke warme dagen in september dat ik net kon doen alsof het altijd zo zou blijven. Maar nu zie ik al heel veel bladeren op de grond en bomen met bruine bladeren. De achterdeur staat niet meer de hele tijd open, we hebben zelfs vanochtend de verwarming aangedaan. En het wordt zo laat licht en alweer zo vroeg donker.

Alma kent me zolangzamerhand wel en zegt tegen me: “Nu maar weer wachten op de lente, hè, mama.” Ja, er zit niets anders op. Vooral naar buiten blijven gaan, met jassen en wollen kleren. Alma heeft een paar dagen geleden helemaal uit zichzelf haar wollen t-shirts weer opgezocht en aangetrokken, we hebben geconstateerd dat ze gegroeid is en dat we nieuwe nodig hebben.

Er zijn ook fijne dingen: het licht is soms heel mooi met zo’n gele zon, soms is het warm, de pompoenen zijn mooi oranje. Er worden beukennootjes, hazelnoten en tamme kastanjes gezocht en opgegeten. We gaan binnekort weer hazelnoottoffees maken en we vragen ons af of beukennootjestoffees ook lekker zullen zijn.

beukennootje

Ik heb zulke zere handen dat ik bijna geen pen kan vasthouden, dus het is maar goed dat Alma opeens niet bang is om zelf te schrijven. Vanmiddag met de kinderclub in het museum, bij de speurtocht waarbij je moest opschrijven wat je zag, had ze zomaar een hele lijst dingen geschreven, in blokletters:
parabijs, part, hont, bloem, zee, gijt, slane, palm, drihok.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in buiten, kunst, schrijven. Bookmark de permalink .

3 reacties op herfst

 1. mirjamkoopmans zegt:

  Sterkte met de pijn 😦

  ((()))

 2. Beste Josh,

  Vervelend dat je pijn hebt! Beterschap!
  Je maakt me benieuwd naar de hazelnoottoffees (en beukennootjestoffees)! Hoe maak je die?

  Groetjes,

  Henny

  • thuisschool zegt:

   Dank voor het meeleven, het komt en gaat met vlagen, maar in de herfst en winter is het altijd erger dan als het lekker warm is.
   Recept:
   Ingredienten: 125 gram boter (geen margarine), 225 gram (oer of kristal)suiker, 2 eetlepels azijn, 2 eetlepels ahornsiroop.
   Bereiding: Vet een laag vierkant bakblik van 18×18 cm in met wat boter of olie. Gebruik een zware pan die niet te klein is omdat het mengsel nogal schuimt. Doe de boter in de pan en zet die op laag vuur zodat de boter wat gaat smelten. Voeg de overige ingredienten toe en roer tot alle suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook, en laat het, slechts af en toe roerend, flink doorkoken tot het goudbruin wordt. Let er goed op, het moet niet aanbranden! Doe er de geroosterde en daarna gehakte noten door en giet het mengsel in het ingevette bakblik. Markeer vierkantjes op het mengsel voordat het helemaal hard is. Het is dan later makkelijker te breken. Pas op voor je tanden en eet smakelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s