de Sint

Hè, hè, de drukste tijd van het jaar is weer zo’n beetje achter de rug. Het is allemaal een succes geweest, tevreden kinderen, tevreden papa en mama.

Om de spanning wat te bedwingen hebben we thuisschooltijd besteed aan koken voor de Sint. Koken is trouwens verkapt rekenen, terugrekenen van gallons naar liters, recepten verdriedubbelen, waarom heet een quart een quart (omdat het een kwart gallon is…). We hebben heerlijke borstplaat gemaakt:

We moesten hem wel achter slot en grendel in papa’s werkkamer verstoppen ander was ‘ie toch nog opgeweest voor het heerlijk avondje, ondanks het feit dat we het recept hadden verdriedubbeld!

We hebben ricotta gemaakt volgens het recept van becks & posh, daar kwam al dat gallonrekenwerk vandaan.

Naast de uitdruipende ricotta staat onze pot karnemelk in wording. Al sinds een tijd haal ik twee keer per week bij een biologische boer in St Geertruid rauwe melk. Het is voor mijn botjes dieet dat we rauwe melk zijn gaan drinken en iedereen vindt het inmiddels de lekkerste melk. Alma en ik ondernemen elke keer de tocht en de boer is erg aardig. Als er kalfjes zijn geboren laat hij ze altijd aan Alma zien en hij is bereid om al haar vragen te beantwoorden. Van die rauwe melk maken we karnemelk, en soms yoghurt of boter of cappuchino. Mijn ochtend begint als melkmeisje. Maar nu dus ook ricotta:

Iedereen vindt het lekker! (Met een beetje citroenrasp en ahornsiroop bij gebakken appeltjes met kaneel bijvoorbeeld…)

En toen was het toch echt Sinterklaas avond, de schaal lekkers stond klaar (de enige avond in het jaar waarin ze ongelimiteerd mogen snoepen!), grote broer hield kleine zus rustig door met haar te stoeien en toen kwam de bons op de deur… De zakken stonden naast de achterdeur en het gedichten voorlezen en cadeautjes uitpakken kon beginnen.

Het werd heel laat, want er waren veel cadeaus en met alles moest gespeeld worden. Het spel Qwirkle Cubes was een groot succes, goed nadenken en geluk hebben in een fijne combinatie. En Alma had gewonnen! Ze had ook schmink gekregen zoals je kan zien…

En verder hebben Alma en ik allebei een koekenpan gekregen, om nog heel veel lekkers in klaar te maken. Dank u Sinterklaasje!

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, koken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s