een geslaagde dag

Vandaag was een heel geslaagde dag vertelde Alma mij, en dat kan ik alleen maar beamen.

Allereerst was het de dag waarop Alma haar nieuwe en gespaarde geld ging omzetten in iets waar ze zich al minstens een maand op loopt te verheugen: iets lekkers voor Pasen. Ze ging met de step naar de bakker, kwam terug met brood, maar moest toen nog lopend haar schat op gaan halen want die was te kwetsbaar. Heel voorzichtig zagen we haar even later het tuinpad oplopen met een grote zak in haar handen. Dit zat erin, om van te smullen zo mooi en lekker:

Vervolgens gingen we naar zolder, ze wilde iets uitvinden. Op zolder stond nog een doos met oude apparaten om uit elkaar te halen. Met een doos schroevendraaiers, mijn ingenieursmes en een waterpomptang is ze twee uur zoet geweest met het slopen van een oude babyfoon, wekkerradio, tondeuse, radiobestuurbare auto en een videoband. Met honderden onderdelen in het rond wist ze opeens niet meer zo goed wat ze er nu van moest maken. Het slopen was heerlijk geweest, ze kwam regelmatig vragen of het echt kapot mocht en vertrok dan weer glunderend na mijn JA.

Omdat ik wel puf had stelde ik voor naar het Continium (Discovery Center Kerkrade) te gaan. We kunnen om de hoek op de trein stappen en het Continium ligt naast het station. Daar was ik vroeger wel eens met grote zoon geweest en wist dat je daar een science lab had, waar je leuke dingen kon maken. Met boterhammetjes en een boek gingen we in de trein, een uitje op zich.

In het science lab heeft ze haargel en shampoo gemaakt. Het was heel leuk gedaan, met een mooie witte jas, een heel pakket spullen en een goede gebruiksaanwijzing kon ze het helemaal zelfstandig doen. Ik heb alleen hoeven helpen met de kinderveilige sluiting van de flesjes met geur- en kleurstof. Verder was er een leuke doe tentoonstelling met bijvoorbeeld een draaimolen die je zelf moet laten draaien:

Er was ook een film over het leven zoals het vroeger was, met allemaal oude mensen die verhalen vertelden. Over de mijnen bijvoorbeeld, en over hoe vroeger de kinderen in het bad gingen. Het sloot helemaal aan bij het boek van Laura waar we weer eens uit lezen, deel 1 uit de Kleine Huis serie. Er was ook een niet eng genoege 3D dinosaurus film, waar je zo’n kekke bril bij op moet.

Op weg naar huis was er een winkel met allerlei mooie spullen bij de uitgang en daar hebben we een scheikundedoos gekocht. Een hele grote, eigenlijk voor kinderen vanaf 10 jaar, maar Alma geniet altijd zo van proefjes dat ik hem niet kon laten liggen. We misten toen wel net de trein terug naar huis en moesten een half uur wachten. Met een lolly is dat niet zo moeilijk …

In de trein terug had Alma een super geluk. Er was een hele aardige machinist waarvan ze in de cabine mocht kijken hoe de trein bestuurd werd. Het laatste kippeneindje, van Maastricht naar Maastricht Randwyck mocht ze zelf rijden! Het was bijna ongelooflijk, ze kon het achteraf ook bijna niet geloven dat ze het echt gedaan had, maar ze mocht de trein (op aanwijzingen van de machinist) harder en zachter laten rijden en aan het einde de deuren openen. Wow, wat een dag!

Na het eten wilde ze heel heel heel graag nog even met de chemiedoos iets doen. Natuurlijk. Het was al laat, maar we hebben nog wat experimenten gedaan uit het boekje. Met echte pipetten en echte scheikundige stoffen en sommige zaken uit de keukenla. Plezier en succes verzekerd. Papa kon het niet laten om even wat foto’s te maken van de thuisschool aan het werk:

Wat een geslaagde dag!

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in boeken, experiment, film, geschiedenis, lezen, science, thuisonderwijs, uitje, voorlezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s