leren

Gisteren vroeg Alma opeens: wanneer gaan we weer eens rekenen? Nu? was mijn antwoord. OK

En we hebben gerekend, een paar weken rekenmateriaal er in één dag door gejast, met veel plezier. Ze was niks vergeten in een paar maanden alleen maar rekenen in het “echte leven”. Het hoofdstuk ging over meten en wegen, afstanden en gewichten schatten en vervolgens controleren (dat ging erg goed, ze werd dan ook erg pissig als ze het niet goed had), de tovenaar vliegt op zijn vliegend tapijt van hot naar her en hoeveel kilometer is aan het einde van de dag afgelegd (23 km 467 m), je gaat naar de markt en koopt groente en fruit en hoe zwaar zijn je tassen aan het einde (’t is maar goed dat we fietstassen hebben, hè mama?).

Daarna gelijk maar weer eens Nieuws uit de Natuur gedaan, er waren nog 4 niet gekeken afleveringen (hiep hiep hoera voor uitzendinggemist.nl). Ze vind het eigenlijk te makkelijk, maar als extra spel probeert ze nu te gokken wat er uitgelegd gaat worden voordat het zover is, en probeert ze de presentatoren te snel af te zijn (Engerling, zo heet dat! bij de uitzending over de meikever). Met de prijsvraag doet ze niet meer mee in het echt, want ze heeft na een half jaar trouw inzenden nooit wat gewonnen, maar ze zegt het wel tegen mij, na afloop van de uitzending.

’t Was een ouderwets dagje thuisschool en we waren allebei erg tevreden toen het tijd werd voor de kinderclub. Na het eten heeft ze balanceerbeeldhouwwerken gemaakt, van ballen, hoelahoops, een step, touwen en takken (we waren weer eens een beetje jaloers op de concentratie en de vrijheden die ze zichzelf toestaat, zelfs grote broer was onder de indruk…).

balans 1

’s Avonds wilde ze nog Walking with Beasts kijken op de BBC, we vinden het een minder leuke serie dan Walking with Dinosaurs, maar er is voor Alma genoeg informatie om er  uit te peuren zodat we hem toch kijken (net als laatst op National Geographic een aflevering over de vraag of het water op de aarde afkomstig is van kometen of niet, fascinerende TV voor mijn kleine puk, met tegelijkertijd een uitleg over hoe wetenschap een eeuwig voortschrijdend inzicht is).

Kortom, er wordt geleerd.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in thuisonderwijs, unschooling. Bookmark de permalink .

Een reactie op leren

  1. Klijnsma zegt:

    Owen wil ook niet meer meedoen met de prijsvraag.
    Maar lost wel altijd trouw de vraag op…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s