moedervogel

Gister werden we aan het einde van de dag opgebeld door de kinderclub, Alma was gevallen en wilde opgehaald worden. Een tijdje later kwam S. thuis met een heel zielig meisje, ze was bij het tikkertje gestruikeld op de trap naast de zandbak en frontaal op haar gezicht gevallen. Tanden door haar lip, schaafwonden, en een enorme zwelling. Haar neus stond scheef, maar na een paar simpele testjes bleek gelukkig dat hij niet gebroken was, er was alleen zo’n zwelling dat hij wel scheef moest staan.

Ze was helemaal koud en rillerig van de schrik en pijn en had een kruikje, mama’s schoot, een dekentje en heel veel zachte knuffels nodig voordat ze maar aan een waterijsje durfde te beginnen (dat helpt een beetje tegen de zwelling). Gelukkig hadden we die in overvloed, want ze had ze zelf net gemaakt.

Na een tijdje was ze genoeg bijgekomen om opnieuw in huilen te kunnen uitbarsten, we aten namelijk haar lievelingseten: kip, rijst en boontjes en nu kon ze geen kip kluiven! Uiteindelijk heb ik haar als een moedervogel gevoerd, hele kleine stukje kip konden net tussen de gezwollen lippen gestopt worden. Ze was een klein vogeltje met enorme eetlust. Vanillevla kon ook met het kleinste theelepeltje in huis net tussen de lippen komen en als ik dan de lepel in de mond draaide kon hij er ook weer uit.

En oh, wat was ze moe na het eten. We hadden nog even stress over de tetanus inenting, ze moet namelijk woensdag voor een herhalingsprik en bij de huisartsenpost wisten ze even niet of ze nu toch gelijk moest komen. Gelukkig was de dekking genoeg van de vorige prikken dat we niet halsoverkop naar het ziekenhuis hoefden om nog meer narigheid te halen. (tot mijn verbazing bleek dat er een dossier van Alma bestaat, bij de huisartsenpost wisten ze dat Alma niet het gewone schema van inentingen volgt, iets waar ik nooit toestemming voor heb gegeven…)

Midden in de nacht was ze wakker geworden en kon ze niet meer slapen, ze is bij mij in bed gekropen en S. is naar de logeerkamer verhuisd. Elke keer had ze enge dromen en lag er een zacht piepend meisje naast me. Vanochtend bij het opstaan konden we de schade pas goed zien, overal rond de neus en mond onder de huid blauwe plekken en schaafplekken, de lippen zo gezwollen dat ze een permanente pruilmond heeft. S. heeft een foto gemaakt, maar die mag niet op het blog. Ze leeft op hele kleine stukjes brood en waterijsjes en ligt voor pampus op de bank TV te kijken.

Ik kon mijn training in natuurlijke medicijnen (zie een aantal blogjes geleden) aanwenden. Thee van citroenmelisse om te deppen, de zwelling te verminderen en de schaafwonden een beetje schoon te maken. Een bruisbal met lavendel om eens lekker in het bad mee te liggen terwijl papa en ik omstebeurt voorlezen. En nu is het alweer bijna tijd om te eten (de restjes kip van gisteren) en daarna te slapen en gaat het gelukkig een klein beetje beter. Nog een nachtje bij mij in bed, lekker slapen, het genezingsproces z’n gang laten gaan en dan is ze hopelijk morgen niet meer een babyvogeltje dat gevoerd moet worden.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in ziek. Bookmark de permalink .

6 reacties op moedervogel

 1. Hemeltje…het gevoelige aangezicht doet pijn. Maar het geneest ook snel! Beterschap, kleine vogel.
  Van een andere moedervogel.

 2. Corrie zegt:

  lieve Alma, heel veel beterschap voor jou! Toen Shimriet klein was, is ze ook eens op haar gezicht gevallen met tanden door de lip en dat was helemaal niet leuk. Hoop dat het snel weer beter met je gaat. Veel liefs van Corrie en Amit

 3. Klijnsma zegt:

  Jeetje, dat was voor de moedervogel vast ook even schrikken.
  Gelukkig vinden jullie veel steun bij elkaar.
  Beterschap…

  • thuisschool zegt:

   Ja, dat was zeker schrikken! Maar het gaat erg goed gelukkig, Alle wondjes zijn mooie korstjes, niks is ontstoken, er komen allerlei gele, groene en blauwe plekken op, de neus staat weer recht en ze kan weer zelf eten en drinken. Allen praten is nog lastig, waar je echt een goede lipbeweging nodig hebt dat lukt nog niet goed.
   Bedenkt voor jullie goede wensen, ik heb het haar doorgegeven en het is in dank aanvaard…

 4. chaja zegt:

  Word maar gauw weer beter en dan een week lang kip eten!

  • thuisschool zegt:

   Ze kan gelukkig weer zelf eten en gisteren weer kippenpootjes kluiven (ik heb nu eenmaal een carnivoor als dochter)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s