zoetwatermossel ontmoet scheikundedoos

Gister zijn we de warmte een beetje ontvlucht door naar het dagstrand te gaan aan de Maas in Oost Maarland. Prima fietstocht, heerlijk zwemmen, snorkelen en afkoelen. Alma vond een aantal zoetwatermosselen die ze mee naar huis wilde nemen om te onderzoeken. Dat hebben we vandaag gedaan (ze hebben vannacht in een emmer water kunnen overleven, terwijl onze poes tot zijn okseltjes nat wilde worden in een poging de mosselen eruit te vissen), en we denken dat het Schildersmosselen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Schildersmossel) zijn.

zoetwatermossel

We hebben de mossel met behulp van een stevig mes en de dikste schroevendraaier open gekregen, het koste heel veel moeite want de mossel hield zich met zijn sluitspier stevig dicht. Die sluitspieren waren daarna ook gescheurd.

zoetwatermossel inhoud

Van de sluitspier kan je nog een stukje zien, dat hele witte rondje. De inhoud is een vies kleddertje (bij een oester vind ik het reuze lekker maar zo ziet het er niet lekker uit…). het was best lastig om goed te kijken wat alles is. De voet ligt er los bij, die was goed te herkennen, de kieuwen ook, met van die fijne plaatjes, maar voor de rest hadden we een determineerplaatje nodig.

Het is een plaatje van het binnenste van een gewone mossel, maar de zoetwatermossel lijkt er erg op.

De binnenkant is ook erg mooi.

zoetwatermossel binnenkant schelp

Daarna besloot Alma dat we met de scheikundedoos experimenten met de mossel zouden doen, om te kijken of de stoffen die de mossel in zich heeft effect hebben op de scheikundige stofjes uit de doos. Dat hadden ze…

scheikunde experiment

De eiwitten of verteringssappen uit de mossel veranderden het heldere blauw van kopersulfaat in een vies bruinig papje. Misschien zit er wel ijzer in zo’n mossel want dat gebeurt ook als je er ijzersulfaat bij doet. Als je er dan weer wijnsteenzuur bij doet wordt de vloeistof helemaal helder. Het blijft toveren.

het scheiden van vloeistoffen

Vervolgens gingen we los… Alma mikt op den duur alles bij elkaar (het zijn gelukkig wel enigszins veilige stoffen, we zijn geen Oliver Sachs … Lees vooral een keer zijn boek Uncle Tungsten (http://www.acsu.buffalo.edu/~insrisg/bookmarks/bk02/0221uncle.htm)) en er ontstaan mooie vloeistoffen die niet mengen.

twee kleuren boven elkaar

We hebben pret en leren weer veel over het hanteren van de poeders, het mengen met water, het werken met reageerbuisjes en pipetten en dat, net als bij verf, als je alles door elkaar mengt de kleur overwegend poepbruin wordt. Maar daar kan je met wijnsteenzuur dan weer verandering in aanbrengen.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in boeken, buiten, dieren, experiment, natuur, science, uitje. Bookmark de permalink .

2 reacties op zoetwatermossel ontmoet scheikundedoos

  1. Dapper! Ik bedoel: zo hands-on en dan ook nog een slijmerig dier 🙂

  2. Mirjam zegt:

    Niet mijn ding dat ontleden…kan me nog wat Biologielessen herinneren van de middelbare school ;). Maar inderdaad dapper! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s