canonclips

Uit de bibliotheek hebben we een serie DVD’s meegenomen, de canonclips van http://entoen.nu/. We kenden ze al van de website, en hadden er ook al een paar bekeken maar het kijkt makkelijker als ze allemaal op een DVD staan en bovendien kunnen we ze dan op onze super TV bekijken in plaats van op het laptopscherm. Er zijn 50 filmpjes in chronologische volgorde, één bij elk venster in de geschiedeniscanon, die gemaakt zijn voor groep 5/6, groep 7/8 of de onderbouw van de middelbare school. Elk filmpje is op dezelfde manier opgebouwd: een intro waarbij je terug in de tijd gaat tot de tijd van het filmpje, een informatief stuk  met beelden van Harry Geelen, de tekst van Imme Dros en de stem van Frank Groothof, een interviewblok waarbij kinderen reageren op vragen die te maken hebben met het informatieve stuk en als slot een vraag waar je zelf mee aan de slag kunt.

Groep 5/6 vond Alma te kinderachtig, dus we zijn de filmpjes van groep 7/8 gaan bekijken. Het is een superhit. Alma heeft al behoorlijk wat geschiedeniskennis opgedaan, door de fantastische boeken van Arend van Dam, en de serie “Er was eens…de mens” en allerlei boeken uit de bieb, daardoor kan ze de filmpjes goed plaatsen. Maar wat ze het leukste vindt zijn de vragen uit het interviewblok en de reacties van de kinderen. Ze is het regelmatig helemaal niet met ze eens en zit dan verontwaardigd te sputteren zoals toen het over de VOC ging en de vraag kwam of Nederland weer zo’n belangrijke handelsnatie moest worden als in de tijd van de VOC. Alma vond dat we in de tijd van de VOC schandalig omgingen met de inheemse bevolking en kon zich niet voorstellen dat je op een ethische manier net zo rijk kon worden, dus wij moesten dat helemaal niet willen. De vraag aan het einde van elke clip maakt ook regelmatig een discussie los tussen ons twee en daar genieten we allebei erg van. Ze leert er van om vage gevoelens te benoemen zodat ik ze begrijp en ze te verduidelijken als ik ze niet begrijp. Ze leert ook ervan afwegen wat anderen zeggen en haar eigen mening ertegenover stellen.

We vinden wel dat het kennisniveau best laag is, het zijn kleine hapjes geschiedenis die je krijgt, maar door de bredere basis die ze toch al heeft is dat voor ons niet erg. Als het nodig is halen we soms een boek van Arend van Dam erbij, of zoeken we nog wat op. Daar is dan de website van entoen.nu geschikt voor. Per clip is er een stuk tekst met begrippen waar je nog extra uitleg bij kan krijgen, er zijn tips voor boeken en films, websites, uitjes en regionale canons.

Het is dus een echte aanrader om een tijdje mee aan de slag te gaan.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in boeken, film, geschiedenis, TV. Bookmark de permalink .

Een reactie op canonclips

  1. Miriam zegt:

    Hoi Josh,

    ik had deze DVDbox al een tijdje op mijn verlanglijstje staan, maar vroeg me ook af of het niet suf was om te gaan betalen voor iets wat ook op internet staat. Jouw review geeft de dooslag 🙂 We maken ook al een tijdje veel gebruik van de Canon kaarten en daar passen deze filmpjes natuurlijk perfect bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s