13 in de oorlog

We hebben in de afgelopen dagen 13 in de oorlog gekeken. Alma vond zichzelf nu groot genoeg. Het was een heftige ervaring. Sowieso is geschiedenis moeilijker naarmate het dichterbij komt, en we tantes, ooms, opa’s en oma’s hebben die er mee te maken hebben gehad, die een eigen rol hebben gespeeld. Alma’s grootste geschoktheid bleef, telkens weer,  dat mensen elkaar dit aandoen.

En nu moeten we wel gaan stemmen hoor, mama, want dat is een voorrecht.

woensdag 2 maart 2011

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in film, geschiedenis, TV. Bookmark de permalink .

10 reacties op 13 in de oorlog

 1. Mariel zegt:

  Mooi..voor volwassenen ook vaak nog steeds onbegrijpelijk.
  Mooie tekening ook. Ik was ook zwaar onder de indruk toen ik op school daar les over kreeg en ieder kind iets van thuis had meegenomen van opa en oma..bonnenboekjes, dagboekjes, kleding..

 2. Toaske zegt:

  Wij hebben het op televisie gezien. Geloof een x-aantal zondagavonden achter elkaar. Inderdaad: indrukwekkend en voor kinderen nauwelijks te bevatten.

 3. sillie zegt:

  🙂 heeft ze heel goed begrepen … wel idd een indrukwekkende film

 4. moi-kapelka zegt:

  Leuke blog en mooie tekening , heel educatief blog, ik ga cker in mijn fav blog lijst binnenkort plaatsen!

 5. Je kinderen hebben de boodschap in ieder geval goed begrepen.

 6. Annelies zegt:

  En zo is het maar net!!

 7. Margriet zegt:

  Ik denk dat dat ook altijd onbegrijpelijk zal blijven. Ik vraag me bij heel veel ‘kleine’ dingen hier in Nederland al af waarom mensen elkaar niet gewoon normaal kunnen behandelen, laat staan wat men elkaar in het verleden aan deed en nu nog aan doet.

 8. happylivingandlearning zegt:

  Het is inderdaad een indrukwekkende serie. Wij hebben hem onlangs ook gekeken met elkaar. Ook Josha heeft meegekeken zo af en toe. En die was er ook van onder de indruk. Mijn jongens ook trouwens. We hebben er ook al wel wat boeken over gelezen, dus ze weten al wel het een en ander, maar inderdaad om het te zien, is anders dan te lezen..

 9. Klijnsma zegt:

  Wat leuk dat we hem ook gewoon meteen kunnen bekijken. Bedankt Josh!

 10. e-molleke zegt:

  Hey Josh, alweer even geleden. Wij hebben de reeks in het eerste trimester gezien. Ik had er ook de handleiding en het werkboekje bij gekocht en dat vond ik best wel nuttig. Het geeft de mogelijkheid om beter te analyseren en vooral ook de emotie te verwerken. Het meest schokkende, maar toch ook meest aansprekende, is het feit dat de filmpjes ook vertrekken vanuit een kind.

  Hebben jullie ook op de site het online spel gespeeld? Een absolute aanrader! Onze dochter wilde het in één trek door uitspelen (wat uuuuuren in beslag genomen heeft). In niveau 2 werd al onmiddellijk duidelijk hoe snel je landverrader kan zijn. En als je verder in het spel een keuze moet maken wie de leider in het verzet zou kunnen zijn (en aan wie je je pakketje moet afleveren), dan vlieg je gewoon weer naar de start als je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Frustrerend na die uuuuuren spel… Maar het helpt echt wel aanduiden hoe complex een oorlog kan zijn.

  Al bij al vond ik het precies toch eenvoudiger dan uitleggen wat er gaande is in Noord-Afrika… Hoewel het dan weer meer tijdsbesef geeft. Dit is nog lange na geen 5 jaar bezig en toch schijnt het in kinderogen maar te blijven duren.

  Moeilijke onderwerpen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s