project gestuurd leren

De vorige week is Alma een week ziek thuis geweest, ze was erg moe, had hoofdpijn, was benauwd en misselijk. Bij de dokter bleek dat Alma heel erg gespannen was in haar nek- en schouderspieren en besloten we gezamenlijk dat een week thuis, met fysiotherapie, een goed idee was. Tijd voor, volgens Alma, een weekje thuisonderwijs. Dingen leren waar ze op school niet aan toekomt. Het deed haar goed.

Op maandag bedacht Alma waar ze aan wilde werken (dit naast het dictee-oefenen wat we van school mee hebben en het werk voor de logopediste), ze wilde meer te weten komen over het leven op aarde vanaf het Paleozoïcum. Dit komt waarschijnlijk door het prachtige boek dat ik haar aan het voorlezen ben: Van oerknal tot nu – Het complete verhaal van onze geschiedenis, van Christopher Lloyd.

Wij werken al lang zo’n beetje via de methode van het project gestuurd onderwijs, die ik heb leren kennen via Camp Creek Blog, een mooie manier om niet alleen steeds meer kennis in je te proppen, maar om ook iets met die kennis te doen. Deze manier van werken is goed gericht op Alma’s behoefte aan creativiteit. Er wordt verwacht dat kinderen zelf veel tekenen, knutselen, bedenken, vragen stellen en op die manier naar een antwoord komen op de vraag die ze hebben.

Na wat praten kwam Alma tot de volgende vragen: Welke dieren leefden er vanaf de meercelligen? In welke volgorde evolueerden die dieren? Er kwamen boeken op tafel, er werd op websites gekeken, ze keek films (bijvoorbeeld de eerste aflevering van Wild Europa), we hebben veel gekeken op de app Timeline Eons (ook in een gratis versie te downloaden, kan je 30 dagen van genieten). Ze bedacht een heel groots plan, een eigen tijdlijn tekenen en over alle dieren informatie schrijven, meters lang, als een leporelloboek weer op te vouwen. En ze begon te tekenen en te schrijven (het schrijven is een wonder dat ik met vreugde aanschouw, uit zichzelf op de computer tekstjes maken, een nieuwe vaardigheid).

Maar vanochtend (nog steeds thuis, ze is gisteren in de Maas heel naar gevallen, diepe snee in haar enkel, naar het ziekenhuis geweest waar het geplakt moest worden, het doet pijn en ze kan niet goed lopen) vertelde ze me waarom het project nu al klaar is. Er is te weinig bekend over hoe de dieren leefden, er zijn te weinig antwoorden. Het is te veel giswerk en ze wil dingen niet zelf gaan verzinnen, ze wil stukjes schrijven op basis van feiten. En omdat ze niet zelf onderzoeker is, die echt naar fossielen zoekt, moet ze afgaan op wat er al bekend is en dat is te weinig. Wat er door haar is gemaakt is nu genoeg, op naar een volgend idee (de mens, de jager verzamelaar). En wat er nu is moet op het thuisschoolblog, met het verhaal.

Het is goed, ik sta er weer versteld van wat ze in een week thuis leert, naast alle andere dingen zoals twee boeken lezen, taart en broodjes bakken, koeken, spelen, naar fysiotherapie gaan en tv kijken. Vooral leert ze veel over wat ze wil leren, en op welke manier ze het beste leert. Maar genoeg hierover, hier komt het project resultaat!

Dieren die leven aan het begin van het Cambrium, de eerste periode in het Paleozoïcum.

20121001-111349.jpg

20121001-111437.jpg

20121001-111447.jpg

20121001-111459.jpg

De laatste tekening is een slakachtige, een Latouchella.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in alma is alma, boeken, dieren, geschiedenis, knutselen, lezen, natuur, school, schrijven, science, tekenen, typen, unschooling, voorlezen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op project gestuurd leren

  1. Mooi project ,Alma en sterkte met je pootje

  2. Lori zegt:

    this is wonderful — thank you so much for sharing the link with me! i will share it on the forum at my site so other people can enjoy it (although i know the google dutch-to-english translation is far from perfect! :P)

  3. Chaja zegt:

    Ha, Alma! Het is natuurlijk niet best dat jij ziek bent maar het is weer wel erg fijn dat ik daardoor weer een heleboel dingen van jou leer die ik niet wist. Zo zie je maar weer.
    Pas goed op jezelf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s