de echte wereld

Maar je kind moet zich toch ook in de echte wereld staande kunnen houden? Bescherm je haar niet te veel? Zo leert ze toch niet socialiseren? Ze moet toch leren dat in het leven niet alles leuk is?

Elke keer weer lastige vragen over ons thuisonderwijs, die wat mij betreft in elkaars verlengde liggen. Zodra ik ga antwoorden zit ik al in de verdedigende positie en dat is geen makkelijke hoek om vanuit te reageren.

Ik maak vaak een grapje over die prinses in de toren: ik maak geen Rapunzel van haar.
Ik leg uit aan welke sociale structuren ze mee doet. Jonge mantelzorgers, Hot Spots, ponyclub, Hint jeugdclub, pianoles, boodschappen doen, buiten spelen, logeren bij familie en vrienden, Yellowkidsclub, en ze wil nog op judo, vioolles, stage bij het dierenasiel, het kattenhotel en de bakker van le Salonard.
Ze praat makkelijk met veel verschillende mensen (de vrouw van de bakker, het jongetje met puisten dat vakken vult in de AH, de boer waar we melk haalden, haar pianojuf, de logopediste, de dokter, haar neefje die ze één keer per jaar ziet, familie en vrienden) en ze voelt zich goed in haar clubjes. Regelmatig zeggen mensen dat ze zo’n prettig kind is om in de groep te hebben.
Ze speelt zonder al te veel zenuwen de canon in D op de vleugel voor publiek in het Conservatorium, zelfs al maakt ze een foutje, ze speelt gewoon door.

canon in DIk vertel dat ook in haar leven soms grote teleurstellingen te verwerken zijn, poezen sterven, haar moeder is chronisch ziek, we kopen nu al jaren niet die tijger van 2000 euro voor haar, terwijl die toch al minstens 5 jaar boven aan haar verlanglijstje staat, ze moet weleens de afwasmachine leegruimen als ze geen zin heeft, of een lesje afmaken, het sneeuwt als ze te ziek is om naar buiten te gaan en het regent als ze weer beter is, haar broer wil niet met haar op de Wii spelen.

Maar ze houdt er niet van om elke dag in een grote groep kinderen te moeten zijn. Ze wil liever leren wat haar interesseert. Ze wordt op school constant gewezen op de dingen die ze niet kan en er is weinig ruimte om te groeien in de dingen die ze wel kan. Ze wordt daar zo gespannen van dat ze altijd moe is. Ze wordt bang om fouten te maken. Ze vindt dan langzaam maar zeker zichzelf fout. Ze wil graag alleen bij mensen zijn met wie ze zich verbonden voelt. Ze wil niet altijd de ‘odd one out’ zijn. Ze houdt niet van Justin Bieber en Lady Gaga. Ze houdt wel van Bach, Vivaldi en Simeon ten Holt. Ze wil graag vrienden kunnen hebben zonder dat je daar verliefd op moet zijn. Ze wil niet dat ze haar ouders stom moet vinden omdat je dat in de puberteit nu eenmaal moet vinden. Ze wil graag heel goed weten waar ze aan toe is en kunnen meebepalen wat goed voor haar is. Ze wil elke dag kunnen tekenen, kleien of schilderen als belangrijke activiteit, niet alleen als er nog tijd over is. Ze wil zich graag kunnen storten in iets, alle afleveringen van een serie op school tv achter elkaar kunnen kijken, zodat ze het totaalbeeld krijgt. Ze wil graag een uur piano kunnen spelen, zodat ze kan studeren op een stuk en snel vooruit gaat. Ze wil graag doen en in het doen de dingen leren.

Dus ik maak me geen zorgen om de vragen die aan het begin van dit stuk staan.
Ik maak me wel zorgen als mijn dochter elke dag ruzie maakt met haar vader op de weg terug  van school naar huis, en dan vervolgens moe op de bank stort en niks meer wil. Ik maak me zorgen als mijn hoogbegaafde dochter zich ontzettend dom vindt en verzucht dat ze liever zo gewoon zou zijn dat niemand haar zou zien. Het is verdrietig als je kind dat altijd wilde bewegen stil valt. En een kind dat altijd creatief was niks meer wil maken, want “dat kan ik toch niet”. En ik maak me grote zorgen als dat kind steeds vaker ziek is, en verzucht dat ze nog acht jaar in de gevangenis moet zitten terwijl ze toch niets heeft gedaan…

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in alma is alma, coaching, hoogbegaafd, school, thuisonderwijs, veelgestelde vragen, ziek. Bookmark de permalink .

30 reacties op de echte wereld

 1. DeHeldin zegt:

  KIppenvel.. Dikke kus voor je mooie dochter en haar mooie ouders ❤

 2. Anneke Puissant zegt:

  Wat leuk om Alma zo beschreven te zien! En maak je niet al te veel zorgen, ik geloof dat het helemaal goed is en zal zijn met Alma, ze heeft en krijgt een ferme bagage mee van jullie en vooral van het echte leven!

 3. Jezelf mogen zijn is in deze maatschappij zó moeilijk.
  Er wordt voortdurend gezegd: “in je eigen kracht staan”, “uitgaan van wat mensen wel kunnen”, maar nog altijd zijn regels en wetten veel belangrijker dan de mens.
  Wat heerlijk dat haar ouders voor haar opkomen

 4. Cara zegt:

  Wat een heerlijke ouders heeft Alma toch, omdat je ziet wat Alma kan, wil en nodig heeft. En daar ook het gedoe met de buitenwereld van gevestigde standaard ordes voor over hebt, om haar zo veel mogelijk de plek en omstandigheden te bieden waarin ze zich ontwikkelen kan. Dat willen we toch allemaal.

 5. Chaja zegt:

  deze blog uitprinten en altijd op zak houden voor als mensen graag het naadje van de kous willen weten. scheelt een hoop uitleggen.

  • Josh Moll zegt:

   Goed idee! Samen met de vrijstellingsbrief die we weer hopen te krijgen. Dan mogen we weer overdag op straat komen als alle andere kinderen op school zijn…

 6. Daniël zegt:

  Respect! En ik voel exact dezelfde dingen die je beschrijft Josh. Knuffel van Daniël

 7. Mooi! Speciaal voor die mooie zieltjes hebben wij vorig jaar de Mannaz School opgestart. We geven collectief huisonderwijs, aan een handjevol gevoelige kinderen dat niet echt alleen thuis wil studeren, maar ook niet in een grote groep.

 8. baasbraal zegt:

  Mag ik hem op Facebook delen? Scheelt mij ook een hoop uitleg oer waarom ik zo enthousiast ben over thuisonderwijs

 9. Maaike zegt:

  Fantastisch !

 10. Margreet zegt:

  Zo waar Josh, zo waar, en ik ben blij dat je dochter ouders als jullie heeft. Jullie zijn verantwoordelijk voor haar welzijn, niet de anderen die (hun opgelegde, geïndoctrineerde) vragen stellen.
  Het is toch triest dat mensen zelf niet eens kunnen bedenken dat er ook buiten school een leven is. Dat ze zelf niet in staat zijn na te denken en daardoor dit soort vragen stellen.
  Mijn moeder, die eerst tegenstander van thuisonderwijs was, zei laatst tegen m’n dochter dat ze het toch maar getroffen had dat ze thuis les mocht hebben en niet in de mallemolen van het schoolsysteem zat ( iemand die zelf haar leven lang in het onderwijs werkzaam is geweest en wiens bijna volledige familie in het onderwijs zit. Na ons enkele jaren gevolgd te hebben ziet ze de voordelen van thuisonderwijs en de nadelen van school veel beter).

 11. Harmony zegt:

  Wat prachtig geschreven.

 12. DutchBlackbird zegt:

  Alsof in de scholen ‘het echte leven’ plaats vindt! Echte mensen hooguit maar overigens is het een kunstmatige en jachterige sociale hogedrukpan. Waar elders vindt je groepen van dezelfde leeftijd die elk uur van lokaal wisselen? Mooi verhaal, jammer van mijn twintig jaar onderwijs.

 13. Véronique zegt:

  Wat mooi. En wat herkenbaar.

 14. Super! Veel succes verder om het zo goed voor elkaar te blijven houden (ik bedoel de toestemming). Maar, omdat ik jullie niet ken, mag ik naar Alma’s leeftijd vragen?

 15. margriet zegt:

  fijn om weer eens je weblog te lezen. Heel veel sterkte

 16. Kelly zegt:

  “Ze wordt bang om fouten te maken.”

  If there is one thing I’d say I “learned” in school it was being afraid to be wrong, being afraid to be less than Perfect… oh and that other (more powerful, authority-figure grownup) people were more important than me and knew better than I knew myself. In my case, school helped foster a profound distrust in myself.

  It does my heart good to know what kind of home Alma has. I loved this post. Thank you.

 17. ZO stel ik het me nou ook voor, thuisonderwijs, als paradijselijk. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Ik zou dolgraag thuisonderwijs willen voor onze zoon, maar hoor van alle kanten wat een onmogelijkheid dat is in Nederland als een kind al naar school is geweest.Hij is 8, en kreeg aan het begin van groep 5 het advies een groep over te slaan.

  • Josh Moll zegt:

   Welkom Anna, als je thuisonderwijs wil geven, kan je het beste eens op de site van de NVVTO kijken http://www.thuisonderwijs.nl/nvvto/. En het is wel mogelijk om thuisonderwijs te geven in Nederland, de eerste keer kregen we ook vrijstelling toen Alma al op school had gezeten (toen was ze 5,5). Het is wel niet alleen maar paradijselijk, maar wel heel leuk!
   Succes.

  • Margreet zegt:

   Hallo Anna,

   Het is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk.
   Onze 3 kinderen hebben ook vrijstelling na schoolgang.
   Idd wat Josh schrijft, neem contact op met NVvTO.

 18. brenazet zegt:

  heel mooi!

 19. Billie zegt:

  Lief, mooi, maar jammer dat het je niet gelukt is je kind in een groep les te laten krijgen.
  Thuisonderwijs moeten we niet willen, goede scholen is waar het om gaat.

  • Josh Moll zegt:

   Welkom, Billie. Goede scholen zouden fijn zijn, daar ben ik ook helemaal voor. Voor mijn dochters welbevinden wil ik daar echter niet op wachten…

 20. Shanon zegt:

  Ik ben 14 jaar en ik zit nu in de 2e klas. maar ik zou echt heel graag thuisschool willen. Zou dat kunnen?

  Groetjes shanon

 21. Astrid zegt:

  Wat prachtig omschreven! Je slaat de spijker behoorlijk op de kop, kreeg er kippenvel van. Mijn dochter is nu twee en ik voel ook dat ik diep in m’n hart thuisonderwijs wil geven. Heb me ook in de regelgeving verdiept maar het is niet gemakkelijk. Erg bizar. Wij wonen in Rijswijk (ZH) dus het lijkt me moeilijk om me te beroepen op overwegende bedenkingen tegen de richting vh onderwijs op de scholen aangezien het barst van de scholen in de omgeving (dus ook vrije scholen etc.)… Heb jij (of iemand anders?) daar nog goede tips voor?

  Ik heb toevallig onlangs een column in Spiegelbeeld geschreven over dit thema, hier de link:
  http://www.kindessence.nl/sites/default/files/uploads/Column%20April.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s