zuring

Wij hebben dit jaar een moestuin. Twee bakken van het ‘makkelijke moestuin’ type, dus 32 vakjes waar je planten in kan zetten, wat aardbeien in potten en alpenaardbeien in een grote bak, wat grote potten met radijs, worteltjes, doperwten en sla, aardappelen in vuilniszakken en een stuk kruidentuin vlak bij de achterdeur. Verder hebben we al jaren acht zwarte bessen, vier rode bessen, een stuk of wat roze kruisbessen en heel veel frambozenstruiken. Tel daar nog twee appelbomen, twee grote kersenbomen en twee kleine morellen bij op en dan heb je zo een beeld van onze tuin.
Sytze doet het grote werk, samen met Alma, ik doe al het priegelwerk, samen met Alma. Hobbes, onze jonge dwergpoedel, die sinds een week bij ons woont, doet z’n best om elke plant aan te vallen. Vooral paardebloemen en rozen. We zijn heel streng als hij in de moestuinbakken duikt, verder mag hij veel.

Maar goed, het loopt hier best met de moestuin, sinds de lente zo’n beetje doorbrak. Nog weinig oogst, alhoewel het meeste zijn best doet. Alleen de zuring, een vaste plant, die zichzelf blijkt uit te zaaien, doet het uitstekend. De blaadjes zijn lekker door de sla, of bij vis, en normaal hadden we daar ook ongeveer genoeg voor. Maar dit jaar is de zuring echt wakker geworden, en barst die uit zijn voegen.

20130511-094204.jpg
Er is nu veel te veel voor een beetje door de sla. Ik heb allerlei recepten gezocht met zuring die ik wel uit wil proberen. Beroemde zuringsoep: “groene borscht“, hartige zuringtaart met asperges, zoete zuringtaart die wel wat van rabarbertaart wegheeft, en zuringpesto. Ze lijken me allemaal lekker.

De slowcooker gaat zo meteen aan om bouillon te maken en dan eten we morgen zelfgemaakte zuringsoep.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in buiten, moestuin, thuisonderwijs, tuin. Bookmark de permalink .

Een reactie op zuring

  1. baasbraal zegt:

    Het blijft fantastisch om uit je eigen tuin te kunnen eten. Jij hebt anders wel een joekel van een tuin met al die bomen zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s