wageningse methode

Sinds een tijdje werken we met de Wageningse methode voor wiskunde. Het is een open source methode die meedoet aan de Stercollecties van de website http://www.vo-content.nl/stercollecties, een site vol met open leermaterialen.

We werken nu met deze methode in plaats met het materiaal van het CIMT (Centre for Innovation in Mathematics Teaching) (dat ik eigenlijk iets beter van opzet vind) omdat het een Nederlandse methode is, die aansluit bij het Nederlandse onderwijs en waarbij Alma zelfstandig kan Werken. Ze kan alle teksten zelf lezen en als ze iets niet begrijpt, heeft het niet met de taal te maken. Engels lezen is nog erg lastig, zeker als het om geometrische begrippen gaat.

Verder is deze methode gratis te gebruiken, tenminste als je voor de digitale versie kiest. Als je liever uit boeken werkt kunnen die voor een klein bedrag besteld worden. Er is ook een DVD beschikbaar met alle materialen en toetsen, maar die is alleen voor scholen, helaas. Wel is er, na vragen, de mogelijkheid voor thuisonderwijzers om de toetsen opgestuurd te krijgen.

In de methode zit al een onderverdeling voor de gewone en snelle verwerkers van informatie. Tot nu toe maakt Alma allebei de stromen omdat een deel van de uitleg verwerkt zit in de vraagstukken zelf.

We hebben het eerste hoofdstuk afgerond. Dat was een introductie in de wiskunde en een opfriscursus van materiaal van de basisschool. Logica vond Alma een leuk gedeelte en geometrie ook. Leren werken met een passer (we hebben een mooie nieuwe gekocht) en een geodriehoek. Tekenen op 5mm ruitjes papier. Modellen bouwen van satéprikkers en klei. Nieuwe woorden leren zoals parallellogram.

Kortom, een succes. Nu maar eens kijken hoe lang het voor onze kwikzilver een succes blijft…

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in rekenen, wiskunde. Bookmark de permalink .

Een reactie op wageningse methode

  1. Mariska zegt:

    He wat leuk dat jullie voor deze methode hebben gekozen. Ik heb hem momenteel bovenaan mijn lijstje staan. Wij hebben nog een jaar rekenonderwijs groep acht te gaan voor we definitief beslissen met welke vervolgmethode we gaan werken. Ik zal je vast en zeker volgend jaar nog eens vragen om jullie ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s