maken

“Making anything feels a little like you are taking control in the chaos: This thing is yours, the way you would like it to be, and it exists where before there was nothing.” —“Babies Vary and Knitting Stretches,” Alanna Okun

Dit citaat kwam ik vorige week tegen. En zo werkt het ook. Veel dingen maken, dat helpt tegen de chaos en onzekerheid.

De thuisschool is vorige week ook weer begonnen, maar zoals altijd, een beetje anders dan anders. Deze week lag de nadruk op dingen maken. Elke dag begonnen we met tekenen, vaak wel veel langer dan een uur. Tijdens het tekenen luisteren we naar Freckles, een boek van Gene Stratton Porter, uit het Amerika van begin 20ste eeuw. Verder schrijft ze elke dag een stukje aan haar biologieboek. En wat is dat moeilijk! Het is moeilijk op heel veel niveaus tegelijk. Het concept, de inhoud, het uitdrukken en het spellen. Maar ze wil en zal het afmaken, dus ze schrijft dapper verder. Tegelijkertijd praten we ook veel over wat het zo moeilijk maakt om te schrijven en misschien leert ze daar wel het meeste van. Elke dag heeft ze een warme lunch gemaakt, soms met drie gangen. Warm eten vindt ze lekkerder dan boterhammen en ze is altijd al jaloers geweest op italiaanse en franse kinderen die tussen de middag warm eten. Komende week gaan we het weer doen, best lekker zo’n soep of pasta met salade.

Ze heeft ook extra paardrijlessen gehad, wiskunde gedaan, eindeloos gelezen, een bbc serie gekeken over de geschiedenis van maateenheden (denk aan de meter, de kilo en dergelijke), Hobbes uitgelaten, haar telefoon nog beter leren kennen, veel geholpen met klusjes in en om huis, bloemen voor me gekocht, piano gespeeld, geleerd hoe je een wollen trui moet wassen en een vogelhuisje gemaakt. Ik ben vast nog vanalles vergeten, maar het was duidelijk: de thuisschool is weer in bedrijf!

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in alma is alma, biologie, boeken, koken, lezen, paarden, schrijven, tekenen, thuisonderwijs, wiskunde, ziek. Bookmark de permalink .

4 reacties op maken

 1. Chaja zegt:

  De vader van Loesje: “Het is hier ook elke dag hetzelfde, nooit sleur!”
  Veel plezier!

 2. Mique zegt:

  Goed bezig dus! Fijn.

 3. baasbraal zegt:

  Heerlijk om te lezen. Dat zou je toch ieder kind gunnen?

 4. kungslilja zegt:

  Wat een fijne activiteiten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s