proefwerken

Sinds dit schooljaar maakt Alma serieus proefwerken. Dat willen we omdat ze zelfstandiger werkt en ik dus niet altijd meer precies zie wat ze doet. Ik weet dus niet zo in detail als vroeger, wat ze moeilijk vindt, wat ze prima kan, en wat te makkelijk is. Daarom de proefwerken.

Ze vindt het ook niet erg meer om getoetst te worden. Ze moest alleen leren dat ze niet zo snel mogelijk moest gaan werken, want als ze een wiskunde proefwerk wil maken binnen 7,5 minuut dan gaat er nogal wat mis. Er ontstaan leesfouten, en daardoor somfouten.

In de afgelopen tweeëneenhalve maand heeft ze ongeveer dertien proefwerken gemaakt, in de vakken biologie, wiskunde, natuurkunde en economie. En behalve dat proefwerk waarin ze veel te snel ging, en waar ze een dag later een ander proefwerk voor kreeg, was het laagste cijfer een 7,5. De meeste zijn op het niveau van VWO 2, de laatste van biologie op het niveau van VWO 3.

Voor de talen en aardrijkskunde en geschiedenis doen we geen proefwerken. Daarvoor leest ze boeken, heel veel boeken, en kijken we films en heel veel documentaires. Wij zijn de bibliotheek van heel Nederland dankbaar (staat wat we zoeken niet bij onze bibliotheek in de schappen, dan kunnen we het uit elke bibliotheek van Nederland aanvragen). Ik hoef nog maar soms boeken voor te lezen, en dan is het meestal voor de gezelligheid.

Ze bakt niet meer om patissier te worden, maar omdat ze er zin in heeft of omdat ze me wil verwennen voor als ik terug kom uit het ziekenhuis. Op het moment is ze vol bewondering voor Marcus du Sautoy, de wiskundige uit Oxford, die zulke prachtige documentaires over wiskunde maakt. Ze wil hem graag een keer in het echt meemaken, bij een lezing of hoorcollege, ze wil dat bereiken door een brief aan hem te schrijven. Verder denkt ze er over om wiskundige te worden en het lijkt haar wel wat om de Riemann-hypothese op te gaan lossen.

Over minder dan een maand wordt ze dertien, en ze is nog steeds een heerlijke mengeling van leeftijden door elkaar. Maar ook die mengeling wordt ouder. We zijn samen trots op haar groei.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in alma is alma, bakken, biologie, boeken, dyslexie, engels, film, geschiedenis, hoogbegaafd, kijkje in de keuken, science, thuisonderwijs, voorlezen, wiskunde. Bookmark de permalink .

7 reacties op proefwerken

 1. Mique zegt:

  Wow wat doet ze het goed! Wat fijn!

 2. baasbraal zegt:

  Heerlijk om te lezen hoe ‘overall’ jullie bezig zijn! Wat heerlijk ook dat ze zich niet hoeft te vergelijken met leeftijdgenoten, maar alleen met zichzelf…..

  • Josh Moll zegt:

   Ja, dat vind ik ook een van de positieve aspecten, dat ze zich niet hoeft te vergelijken. Ze kan zoveel meer haar eigen weg gaan.

 3. kellyhogaboom zegt:

  Your Alma is very fortunate to grow up in such a home. I wish all children had this kind of nurture! I enjoy how much you are blogging. Thank you for keeping us abreast.

 4. lieve zegt:

  Mag ik je vragen, Josh, waar jij die proefwerken vindt (kun je ze downloaden? VWO2 e.d….) Dank je!

  • Josh Moll zegt:

   Er komt een methodeblog aan, Lieve. Maar die zit nog in de pijplijn. Een deel heb ik, vanwege mazzel, vanwege familie in het onderwijs, vanwege doorzeuren, en een deel maak ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s