kijkje in de keuken: de wereld

Er zijn allerlei schoolvakken die te maken hebben met de wereld om ons heen, aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, levensbeschouwing, filosofie, en dan weet ik niet eens of dat rijtje wel compleet is.
Wij behandelen die vakken niet zo apart als op de meeste scholen. We kijken wel naar de schoolboeken (dankzij een neef in het onderwijs hebben we verschillende methodes staan), maar er braaf bladzij na bladzij doorheen werken, met de invulboeken erbij, doen we niet.
We lezen wel graag boeken die de zaken wat meer in hun context beschouwen. Zoals het boek van Ernst Gombrich, ‘Een kleine geschiedenis van de wereld’, dat ik nu wel drie keer heb voorgelezen, of het boek ‘Van oerknal tot nu’ van Christopher Lloyd. Ook boeken over de geschiedenis van de wetenschap worden hier graag gelezen, zoals ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’ van Bill Bryson of ‘Jacht naar de waarheid’ van Eirik Newth.
We kijken ook graag naar films, naar documentaires, of naar tv-series zoals ‘Tudor Farm’, een BBC-serie, met een historica en twee archeologen die een boerderij van 500 jaar geleden nabootsen.
En op het moment hebben we mazzel. Op de nederlandse TV is op zondagavond de serie ‘Speeches’, van de VPRO natuurlijk. Die kijken we op maandagochtend op uitzendinggemist. En vervolgens kijken we die week films die spelen in die tijd, of gemaakt zijn in die tijd, of gaan over het onderwerp. We hebben er gesprekken over aan tafel, we proberen het van verschillende kanten te bekijken, er komen jeugdherinneringen van onszelf aan bod, we lezen erover op internet, zoeken films op BrainPop en we proberen het in de grootst mogelijke context te plaatsen.
De eerste keer ging het over Thatcher. Een tijd die ik zelf heel actief heb meegemaakt. We keken de film ‘Billy Elliot’ (2000) en diverse afleveringen van Spitting Image. We hadden het over markteconomie, solidariteit, kraken, idealisme, de sluiting van de mijnen en nog heel veel meer.
Afgelopen maandag ging het over Martin Luther King. En zijn ‘I have a dream’ speech, we kregen er allebei rillingen van over onze rug. Tot nu toe keken we ‘The Help’ (2011) en ‘To kill a mockingbird’ (1962). We hadden het over discriminatie, over dapperheid, over verzet, over zwarte piet, over slavernij, over feminisme en emancipatie.
Ook hebben we het over de filmindustrie, en over hoe waarheid gerepresenteerd wordt, over hoe dingen normaal kunnen lijken en toch kunnen veranderen. We hebben het over bronnen, over cultuur, over godsdienst, over economie, over macht, over corruptie, over kapitaal en over cultureel kapitaal.
Als ze over een paar jaar staatsexamen wil doen in een van de bovenstaande schoolvakken, heeft ze in ieder geval een brede basis en zal het leren voor het examen ook wel lukken.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in aardrijkskunde, boeken, film, geschiedenis, kijkje in de keuken, lezen, thuisonderwijs en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op kijkje in de keuken: de wereld

 1. baasbraal zegt:

  Ja, dat is geweldig van thuisonderwijs! Je kan jezelf en je kind helemaal onderdompelen in een onderwerp. Het doet er dan niet toe of het aardrijkskunde is, geschiedenis, staatsinrichting, biologie, psychologie, handarbeid, drama of filosofie . Het is holistisch, precies zoals het leven is, of hoort te zijn…….
  Zo had ik ook les willen hebben. Ik wil deze post delen, vind je dat goed?

 2. Chaja zegt:

  en hier nog eentje…. Misschien nog maar eens opnieuw beginnen na mijn pensioen. Dan vraag ik jou wel om een lespakket samen te stellen. Bewaren dus die syllabus.

 3. Vrouwke zegt:

  Geweldig dat je dit zo kunt doen!

 4. kungslilja zegt:

  Prachtig! Ik vind dit enorm inspirerend! Zoals Janneke schreef: het is holistisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s