kijkje in de keuken: economie

Economie is een vak dat leerlingen meestal pas in 3VWO of 3HAVO krijgen. Maar wij waren in de gelegenheid om aan te sluiten bij een thuisonderwijsklas georganiseerd door een 1e graads docent Economie, dus we doen de introductie gewoon dit jaar al.

Alle leerlingen van het klasje werken gestructureerd het boek ‘Economie, een introductie voor 3 havo / vwo’  door. Het boek is geschreven door  P. Franssen van uitgever Claudia Liauw. Van de docente krijgen we elke week opgegeven welke paragrafen we moeten doorlezen en welke opgaven Alma moet maken. Er is een forum waar de opgaven gemaakt worden en waar vragen gesteld kunnen worden. Soms is er een Skype bijeenkomst, en soms is er een uitleg filmpje.

Allereerst vond Alma het eng om in het forum te schrijven, ze was bang om te veel spelfouten te maken. Maar het forum heeft een spellingchecker en na een paar keer was de angst weg. Ze is erg consciëntieus met het antwoorden, ze kijkt pas naar wat de anderen schrijven als ze haar eigen antwoord al gegeven heeft. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een proefwerk. Het loopt gesmeerd, en voor mij is het een vak waar ik niets aan hoef voor te bereiden.

Het leukste onderdeel vindt Alma de ‘gesprekken aan tafel’, die de docent elke week als idee aandraagt. Bijvoorbeeld bij het huidige hoofdstuk, over belastingen, is er de vraag over vlaktaks en het waarom van belastingen. Ook is er een discussie mogelijk over het waarom van accijnzen. Wij hebben die gesprekken meestal niet aan tafel, maar gewoon op de bank, tijdens het beantwoorden van de opgaven.

Over Josh Moll

Josh Moll, blogger over breien, thuissschool, sarcoïdose en hoogbegaafdheid
Dit bericht werd geplaatst in economie, kijkje in de keuken, thuisonderwijs. Bookmark de permalink .

3 reacties op kijkje in de keuken: economie

  1. happylivingandlearning zegt:

    haha Josh heel herkenbaar 🙂
    L. vond het forum ook best spannend…en niet zo fijn werken, inmiddels is hij er wel aan gewend. Ik vind het grappig te zien hoe uitgebreid de dames antwoord geven. L. is erg kort altijd in zijn antwoorden, meestal toch wel redelijk volledig 🙂 “ik ga niet een heel verhaal opschrijven, als het ook kort kan hoor, mam”. 🙂

    Liefs

  2. Myranda zegt:

    Super om te lezen dat het zo goed met Alma! Ze komt hier toch regelmatig ter sprake als argument van mijn dochter om het succes van thuisonderwijs te onderstrepen. Maar het gaat nu goed met allebei op de Vrije school dus ik kan weer beter ademen. Soms komt de stap om thuisonderwijs te gaan beginnen heel dichtbij en soms lijkt het weer heel veraf. Mooi om je blog te volgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s