wat lezen we?

Ik ga proberen om Alma’s leeswerk bij te houden. Dat wordt nog een heel werk, want ze leest als een lettervreter.

Januari 2014

Jennifer Nielsen – De verdwenen prins
Christopher Paolini – Oudste, Brisingr
Jan Terlouw – Koning van Katoren

november/december 2013 Nederlands

John Flanagan
De Grijze jager serie:
Boek 1 – De ruïnes van Gorlan
Boek 2 – De brandende brug
Boek 3 – Het ijzige land
Boek 4 – De dragers van het eikenblad
Boek 5 – De magiër van Macindaw
Boek 6 – Het beleg van Macindaw
Boek 7 – Losgeld voor Erak
Boek 8 – De koning van Clonmel
Boek 9 – Halt in gevaar
Boek 10 – De keizer van Nihon-Ja
Boek 11 – De verloren verhalen

De Broederband serie:
Boek 1 – De Outsiders
Boek 2 – De Indringers
Boek 3 – De Jagers 

Minoes –  Annie M.G. Schmidt
Mathilda – Roald Dahl
Hongerspelen – Suzanne Collins
Eragorn – Christopher Paolini

november/december 2013 Engels

Ursula Le Guin:
Catwings, Catwings Return, Wonderful Alexander and the Catwings, Jane on her Own

Avi:
Ragweed
Poppy

Oktober 2010

Alma leest:

– De Drakencode, De schat van het Vikingschip van Thea Stilton. Ze leest nu echt zelf, ’s avonds in bed, ’s ochtends in bed, op de bank, ze neemt boeken mee naar de BSO. Deze combinatie van Stilton meets Spice Girls is heerlijk voor haar.
– Fantasia 1, 2 en 3 van Geronimo Stilton. Oude vertrouwde, al een paar keer voorgelezen maar ze worden nu echt zelf gelezen en er wordt nog steeds van genoten.
– Reis door de tijd 1 en 2 van Geronimo Stilton. Die neemt ze nu mee naar de BSO en ze leest er de kleintjes uit voor of gebruikt ze zelf om even op de bank weg te duiken met een boek.
– Mees Kees in de gloria van Mirjam Oldenhave, het kinderboekenweekgeschenk. Wat een heerlijk boek, echt mijn en Alma’s niveau om te lezen. Mooie kinderen, een mooie meester en eerlijke avonturen.
– Het vlinderboek van Piet Duizer en Annette Fienieg, in het kader van het vlinderproject.
– Van nul tot nu van Thom Roep en Co Loerakker, deel 1 en 2. Dat heeft ze grotendeels zelf gelezen, met veel plezier. En nu maar kijken of de andere delen ook in de bieb zijn.

Ik lees voor:

– Mathilda van Roald Dahl. We konden regelmatig niet ophouden ze mooi vonden we het. Alma leefde helemaal mee, ze heeft ook eindeloos zitten proberen of ze een glas kan omgooien met haar ogenkracht. Bulstronk wekte regelmatig haar woede op en dat er zulke ouders bestaan daar moet de wereld maar eens wat aan doen.
– Avontuur van Nederland van Han van der Horst. Mooi boek over de geschiedenis van Nederland, we lezen het lekker snel achter elkaar uit omdat we in de loop van het verhaal willen blijven. Alma tekent als ze luistert, op een of andere manier lukken dan en het luisteren en het tekenen beter. Leuk om te merken dat haar begrip van geschiedenis steeds beter wordt.
– Koning van Katoren van Jan Terlouw. Oh, wat is het mooi en spannend. Af en toe zie ik zelfs grote broer om de hoek, vol jeugdsentiment…
– De stad op de prairie van Laura Ingalls Wilder. Deel zeven alweer, en alweer een succes. Wel is Alma erg blij dat ze niet in die tijd een meisje is. Laura is een inspiratie voor haar om door te zetten als iets even tegen zit, want Laura doet het ook….
– Landkaarten een Junior Informatieboek uit de bieb. Interessante kennismaking met allerlei vormen van landkaarten door de geschiedenis heen. In het kader van aardrijkskunde, naast het leren van de kaart van Nederland en een globale indruk krijgen waar de andere landen van de wereld liggen. Net als de
– Kinder Atlas van de Standaard uitgeverij. Een mooie atlas om te gebruiken om de wereld te leren kennen, met veel weetjes over de gebieden.
– Zomaar een straat door de eeuwen heen van Anne Millard en Steve Noon. Prachtig kijk- en voorleesboek, om allerlei losse feitjes aan elkaar te verbinden.

September 2010

Alma leest:

– Pim, Frits en Ida, deel 1, deel 2 en deel 3 van Godfried Bomans. Dat zijn oude school leesboekjes, van voor het AVI lezen. Oubollig, maar ook heerlijk. Over kabouters en heksen en een geheime tuin. Over varen in een oude badkuip, gered worden uit de sneeuw, naar het circus gaan. Over uit logeren, met de trein, bij kapitein oom Ferdinand. Ze leest er met plezier uit voor.
– Verder de gebruikelijke hoeveelheid Suske en Wiske, Asterix en Obelix, Donald Duck.
– De kleine reus van Max Bolliger. Een verhaal over klein en groot, waar bij klein zeker niet minder is. Een mooi verhaal voor een jongste kind.
– In deze weetboeken leest ze regelmatig: Het eerste grote natuurboek voor kinderen, de kinder encyclopedieën van Wincler Prins, Natuurwetenschap voor kinderen en het nieuwe boek ‘Mijn atlas voor het heelal’ een mooi boek dat is uitgegeven door de ANWB.

Ik lees voor:

– Jim Knoop en de Wilde 13, Jim Knoop en Lucas de machinist van Michael Ende. Heerlijke boeken vol avontuur uit begin jaren 60. We genieten er erg van omdat het mooi geschreven verhalen zijn, met veel informatie over alle dingen die Jim en Lucas meemaken onderweg.
– Pirates Past Noon, Night of the Ninja’s, Midnight on the Moon van Mary Pope Osborne. Die van de maan vindt ze het minst leuk, maar de andere verhalen van de Magic Tree House serie vindt ze heerlijk om voorgelezen te krijgen. Ze identificeert zich het meeste met het meisje Annie, die met dieren kan praten en zich verbonden voelt met de natuur. Zo’n boomhut zouden wij ook wel in het Macrobius bos willen!
– Magisch hoefgetrappel; Beroemde paardenverhalen naverteld door Josepha Sherman. Prachtige verhalen over paarden die je vriend zijn uit verre landen, met de geschiedenis van paarden uit het land als introductie. Tijdens het vlinders kleuren lees ik voor, zodat elke vlinder heel rustig wordt ingekleurd en heel mooi wordt.
– Alle hens aan dek van Bette Westera. Een heerlijk voorleesboek over Peter-Paul die leerling-piraat wordt op het schip Draculus Drie. We hebben het in één lange ochtend uitgelezen en geluisterd. Daarna moest ik naar het ziekenhuis en heeft zij met haar grote broer piraat gespeeld.

December 2009

Voorgelezen:
E.H. Gombrich: Een kleine geschiedenis van de wereld (zijn we weer mee verder aan het gaan, een heel mooi geschiedenisboek om voor te lezen)
Geronimo Stilton: Fantasia III (we lezen deze en reis door de tijd door elkaar, allebei gekregen op haar verjaardag en allebei mooi, ze leest er zelf ook een beetje in, maar voor het lekkere doorlezen is het nog te moeilijk)
Geronimo Stilton: Reis door de tijd II
C.S. Lewis: Het neefje van de tovenaar (ons autoboek van de laatste tijd)
Fiona Macdonald: De wereld in de tijd van Karel de Grote
Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter (oh wat is het toch mooi!)
Paul Biegel: Virgilius van Tuil (een heerlijk boek, wel dik, maar we hebben er veel plezier mee)

Zelf gelezen (Alma):
Vivian den Hollander: Naar buiten (in één ruk uitgelezen)
Dr Seuss: De kat met de hoed komt terug (de kat met de hoed is een lievelingsboek en het was dan ook heerlijk om het vervolg te ontdekken, in één ruk uitgelezen, het rijm hielp bij het lezen)
Vivian den Hollander: Slapen in de stal
Vivian den Hollander: Spekkie en Sproet en de gestolen auto, Spekkie en Sproet en de verdwenen kakatoe, Spekkie en Sproet en de man met de hoed, Spekkie en Sproet en het geheimzinnige briefje (een super succes, twee speurneuzen in actie)
Allerlei fabels uit het al vaak besproken fabelboek

Zelf gelezen (Josh):
Dick Francis: Dead Heat (Onze Pinkeltjes voor volwassenen, wat heerlijk dat er nog steeds nieuwe uitkomen in deze serie boeken. Stoere mannen, maar gevoelig en sterk, altijd spannend en voorspelbaar)
Freya North: Pillow Talk (warm, sexy, satisfying zegt de flaptekst en jawel het klopt)
Marcia Willet: The way we were (een dertien in een dozijn boek, maar daar heb ik soms wel behoefte aan)
Joanna Trollope: Friday Nights (wel mooi boek over vrouwenvriendschap en werkende moeders)
Ann Tyler: Digging to America ( we zijn hier bezig met een AnnTyler revival, een hele goede schrijfster, met prachtige observaties. Dit boek gaat over twee gezinnen die een Koreaans kind adopteren en over Amerikaan zijn)
Ann Tyler: The patchwork planet, The Clockwinder, Back when we were grown-ups. (Oei wat zijn gezinnen toch moeilijke constellaties. Ik zie het ook als vakliteratuur…)
Maeve Binchy: Heart and Soul

November 2009 (ik ben een tijdje te druk geweest, heb het niet bijgehouden)

Voorgelezen:

Laura Ingalls Wilder: Aan het Zilvermeer
Frances Hodgson Burnett: De geheime tuin
Mary Pope Osborne: Mummies in the Morning

Zelf gelezen (Alma):

Tonke Dragt: De blauwe maan 2 en 3
Vivian den Hollander: De mooiste pony’s van stal
Ann Stolting: Zwervertje

Zelf gelezen (Josh):

Colleen McCullough: The Touch (onrealistisch romantische draak)
Mary Steward: The Crystal Cave, The Hollow Hills, The Last Enchantment, The Wicked Day (over de Arthur legende, oud en vertrouwd, lekker om nog eens te lezen.)
Don deLillo: Falling man (mooi en intrigerend boek over 9/11 en daarna)

Oktober 2009

Voorgelezen:

Matin Oliver: Dooie Dino’s (waanzinnig om te weten serie, is nog niet echt Alma’s soort boek)
Dougal Dixon: Dinosauriërs in de lucht
Emily Gravett: Little Mouse’s Big Book of Fears (wat een mooi boek! we kregen gelijk zin om er ook een te maken.)
Mary Pope Osborne: The Knight at Dawn
Thea Stilton: De drakencode
Laura Ingalls Wilder: De grote hoeve
E.B. White: Charlottes web
Tonke Dragt: Het dansende licht
Toon Tellegen: Bijna iedereen kon omvallen
Ed Franck: Heersers in Harnas

Zelfgelezen (Alma):

Tonke Dragt: De blauwe maan, deel 1
Walt Disney: Alladin, Peter Pan

Zelfgelezen (Josh):

Douglas Adams: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (heerlijke nonsens, maar ging toch vervelen, heb alleen het eerste boek uitgelezen van de omnibus)
Susan Wise Bauer: Writing withe Ease (om te gebruiken in het onderwijs met Alma)
Paul J. Silva: How to Write a Lot (om te gebruiken voor mezelf, voor mijn promovendi en misschien voor Alma…)
Aravind Adiga: The White Tiger (heel mooi boek over India)
Chris van Esterik: Een jongen van het dorp (viel tegen, Geert Mak of Frank Westerman kunnen het beter.)
R. de Groot en C.J. Paagman: Denkbeelden over beelddenken (wat een suf boek. Wetenschap over een onderwerp dat de schrijver zelf niet snapten. Dus een soort samenvattingen van boeken van anderen zonder kraak of smaak. Bah)
Patrick Gale: Notes from an Exhibition (knap geschreven wel mooi boek over een kunstenares met een bipolaire stoornis, maar hij weet te weinig van kunst om over dat stuk goed te schrijven. wel meeslepend.)

September 2009

Voorgelezen:

Astrid Lindgren: Michiel laat de poppetjes dansen
Mary Pope Osborne: Sunset of the Sabertooth
Kate Dicamillo: De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane
Geronimo Stilton: Ik ben geen Supermuis
Geronimo Stilton: De glimlach van Lisa
Margaret Hynes: Mijn eerste boek over de oertijd
Reis door de tijd(serie): De eerste mens
Cornelia Funke: Potilla
Astrid Lindgren: Michiel zet z’n beste beentje voor
Charlotte Hurdman: De Steentijd
Edith Schreuder: De eerste bewoners van Nederland
Victor Melenhorst: De IJstijden
Jeroen Denters: Hunebedden
Mary Pope Osborne: Dinosaurs before Dark
C.S. Lewis: Het betoverde land achter de kleerkast
C.S. Lewis: Prins Caspian
Dougal Dixon: De schedel van de dinosaurus
Stéphanie Ledu, Anne Eydoux: Dinosaurussen

Zelfgelezen (Alma)

Koos Meinderts: Het grote boek van Kuik en Vark
Geronimo Stilton: Fantasia
En heel veel eerste alinea’s van hoofdstukken van boeken die ik voorlees

Zelfgelezen (Josh)

J.K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows (De dood van Dobby heeft me weer tot tranen gebracht, de humor in de tijd van de verschrikking vind ik mooi beschreven en doet me denken aan de verhalen van mijn peettante over de oorlog. Het is toch een mooie reeks boeken die ze heeft geschreven.)
Stendhal: De kartuize van Parma (In dit boek was ik al in augustus begonnen en wat een heerlijk boek. Echt mooi geschreven, mooi taalgebruik, verschrikkelijk spannend, leest als een trein.)
Maite Carranza: De clan van de wolven, De ijswoestijn (Ai, ik heb het heel druk en een grote behoefte aan ontspanningslectuur. Dit is wel mooi om te lezen, eigenlijk voor pubermeisjes en sommige puberjongens, maar ook fijn om te lezen voor mama’s. Fantasie zonder veel naar gedoe)
Virginia Woolf: Orlando (weer mooi, weer helemaal Virginia Woolf)
David Byrne: Bycicle Diaries (een hele leuke uitbreiding van zijn toch al zo leuk blog . Een man die zo boeiend kan kijken en vertellen wat hij ziet.)
Arie Wilschut: DE TIJD VAN jagers en boeren (net zo warrig als de titel is dit boek. Ik heb er wel informatie uit gehaald maar ik lees liever een boek met een helderder struktuur.)
J. & R. Horreüs de Haas: Als in het stenen tijdperk; Verslag van het spel in de Flevopolder (helemaal kierewiet deze mensen die de steentijd hebben nagespeeld, maar wel leuk kierewiet. Ook een heerlijk tijdsbeeld van de zeventiger jaren. En we hebben erin geleerd hoe je steen kan bewerken om gereedschap te maken.)
Danny Gregory: An illustrated life; drawing inspiration from the private sketchbooks of artists, illustrators and designers (wat een mooi en fijn boek! Het heeft me weer helemaal over mijn tekenangst heen geholpen. Ik teken weer elke dag en ga nog heel veel genieten van dit boek.)
Pema Chödrön: The places that scare you; A guide to Fearlessness in Difficult Times (naast het bovenstaande boek is dit het boek dat ik elke dag lees en herlees. Een boek dat aansluit bij een proces in mijn leven dat al eerder is begonnen en dat dit proces van onvoorwaardelijke liefde, open staan en betrokken zijn kan versterken. Dank je wel P., dat ik dit boek mag lenen.)
Pema Chödrön: Dit is het begin: een leidraad voor het leven in overgave (alweer mooi, om telkens weer in te lezen)
Pauline Turner: Het nieuwe haken (nu de pelerine af is wil ik wat nieuws op de pennen, maar dit boek is te veel gedoe)
Susan Briscoe: Japanse quiltmotieven: ruim 125 patchwork-, applicatie- en sashiko-ontwerpen (er is een baby onderweg bij een vriendin, even inspiratie opdoen, hele mooie patronen)
Christine G. Kuipers: Dyslexie bij Begaafden (een heel oud boek over dyslexie, een proefschrift uit 1976, geschreven in de tijd dat wijze mensen proefschriften schreven. Leerzaam en betrokken.)
Angela Fawcett, Rod Nicolson: Dyslexia in Children (mooi door de beschrijvingen van kinderen met dyslexie, herkenbare dingen waarvan ik niet wist dat ze met dyslexie geassocieerd werden. Een boek uit 1994, ook al een tijdje geleden dus.)

Augustus 2009

Voorgelezen:

Laura Ingalls Wilder: Het kleine huis op de prairie
Laura Ingalls Wilder: Het kleine huis aan de rivier
Geronimo Stilton: Geheime missie: Olympische Spelen
Vivian French & Ross Collins: Reis om de wereld in 26 letters, Het verhaal over hoe en waarom we geleerd hebben te schrijven
Sylvia vanden Heede: Het woordenboek van Vos en Haas
Christa Carbo, tekeningen van Dorothé Koolen & Henk Kneepkens: Het bomenboek voor kinderen
Mary Pope Osborne: Vacation under the Volcano
Astrid Lindgren: Alle verhalen
Astrid Lindgren: Michiel zet alles op z’n kop

Zelf gelezen (Alma):

Arnold Lobel: Alle verhalen van Kikker en Pad
Else Holmelund Minarik: Het grote boek van Kleine Beer
Alle vakantieboeken van Donald Duck die nog in het huisje in het bos lagen
Suske en Wiske
Winxclubstrips
Disney leesboek: De speurtocht naar de poezen, Gulliver Mickey, De verjaardag van Donald Duck

Zelf gelezen (Josh):

Katie Fforde: Wedding Season (zeer voorspelbaar en daarom precies lekker tijdens de eerste vakantiedagen)
Doris Lessing: Alfred and Emily (mooi boek, van een oude wijze vrouw die nog steeds schrijft. Over haar ouders, hun echte leven en het leven dat ze hadden kunnen hebben als de eerste wereldoorlog er niet was geweest. Heel boeiend en zo mooi geschreven!)
Anita Shreve: Light on snow ( een boek over omgaan met de dood van een moeder, mooi geschreven, mooi verhaal)
Edgar Hilsenrath: De thuiskomst van Jossel Wassermann (een boek in de traditie van de grote oost-europese joodse vertellers. Mooi!)
Salman Rushdie: The Enchantress of Florence (Ik houd heel erg van Rushdie, en dit boek vond ik beter dan de laatste drie boeken. Het is weer een verhaal met veel lagen en rijk gedetailleerd als een perzisch tapijt. )
Sally Falon: Nourishing Traditions (Een kookboek en leerboek over voeding tegelijk, met héél veel informatie over wat eten met je doet.)
J.K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher’s Stone (terwijl ik met koorts op de bank lag en omdat ik met grote zoon naar de Potter film 6 was geweest …)
J.K. Rowling: Harry Potter en de geheime kamer (omdat eenmaal begonnen ik ze altijd allemaal wil lezen … Alma wil er nog steeds niets van weten, veel te eng voor een meisje van zeven!)
J.K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (papa was er een paar dagen niet, dus ik kan midden in de nacht zelfs lezen …)
J.K. Rowling: Harry Potter en de Vuurbeker (ik lees de boeken het liefst in het Engels, maar heb ze niet allemaal in die taal, dus dan moeten ze wel in het Nederlands)
J.K. Rowling: Harry Potter and the Order of the Phoenix (nu ik zelf geen vreselijk puberende zoon meer heb, erger ik me een stuk minder aan Harry dan de vorige keer toen ik dit boek las, het was nu meer een feest der herkenning)
J.K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince (het blijft toch weer schokkend de dood van Dumbledore)

Juli 2009

Voorgelezen:

Astrid Lindgren: Pippi Langkous komt thuis, Pippi Langkous gaat van boord, Pippi Langkous in Taka-Tuka-land
Oscar Tartuga: Losgeld voor Geronimo
Toon Tellegen: Is er dan niemand boos?
Simone Kramer: De tocht van de Argonauten (alleen de verhalen over Heracles, de rest was nog iets te gruwelijk)
Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer: Kleine Aap’s Grote Plascircus
Jean Dulieu: Het Flessemannetje (Paulus de Boskabouter)
Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen (met prenten van Sieb Posthuma): Boven in een groene linde zat een moddervette haan
Hans de Beer: Kleine IJsbeer help me vliegen
Winkler Prins kinderencyclopedie: Ruimtevaart (“meer voor jongens” was haar reactie, in tegenstelling tot alle andere boeken van deze serie, die zijn wel tien keer verslonden)

Zelf gelezen (Alma):

Heleboel Donald Ducks en Winxclub magazine
Godfried Bomans: Pim, Frits en Ida (deel 1)
Arnold Lobel: Kikker en Pad zijn vrienden
Arnold Lobel: Muizensoep en Tranenthee

Zelf gelezen (Josh):

Stendhal: Rood en Zwart (prachtig en verwarrend langzaam leesboek, het bleef onduidelijk wat ik van de hoofdpersoon vind, maar wel heel boeiend)
Astrid Lindgren: De bende van de Witte Roos (heerlijk, maar nog te moeilijk voor Alma)
Henry David Thoreau: Walden, Civil Disobedience (nu we al 20 jaar in het huisje in het bos komen moest het boek echt gelezen worden. Het was vaak saai, vaak prekerig, maar ook regelmatig mooi en interessant. Ik begrijp alleen niet hoe het zo’n invloedrijk boek heeft kunnen worden.)
Geraldine Brooks: People of the Book (Lekkere vakantie weglezer)
Eoin Colfer: Airman (voor grote zoon uit de bieb gehaald, allebei van genoten, wel een beetje zwartgallig, maar met een goed einde)
Mary Enig & Sally Falon: Eat Fat, Lose Fat (passend bij mijn eet-mijn-gewrichten-weer-gezond plan)
Aino Trosell: Vijf vrouwen (Mooie vondst, familiegeschiedenis van vijf generaties vrouwen)
Jeanne Birdsall: Bij de Penderwicks in de straat (net als het eerste deel een heerlijk kinderboek, maar nog een jaartje te vroeg voor Alma)
Angie Sage: Flyte, Physik (Vervolg op Magyk, fantasyreeks waar grote zoon en ik van genieten)
Godfried Bomans: Pim, Frits en Ida (deel 8)(jeugdsentiment, het verhaal over verdwaald zijn in de grot)
Janneke Schotveld: Hotel Kindervreugd (Viel me erg tegen, alle personen waren karikaturen, te enge grote mensen voor Alma)
Susan Sontag: Herboren, dagboeken en aantekeningen 1947-1963 (Mooi, maar ook vreemd om iemands dagboek te lezen. En oh, de verwarring van de hoogbegaafde kunstenaar, wat herkenbaar. Op je 16e al zoveel willen en denken te weten. Boeiend)

Deel 1 De ruïnes van Gorlan The Ruins of Gorlan 2007
Deel 2 De brandende brug The Burning Bridge 2007
Deel 3 Het ijzige land The Icebound Land 2008
Deel 4 De dragers van het eikenblad Oakleaf Bearers 2008
Deel 5 De magiër van Macindaw The Sorcerer in the North 2008
Deel 6 Het beleg van Macindaw The Siege of Macindaw 2008
Deel 7 Losgeld voor Erak Erak’s Ransom 2009
Deel 8 De koning van Clonmel The Kings of Clonmel 2010
Deel 9 Halt in gevaar Halts Peril 2010
Deel 10 De keizer van Nihon-Ja The Emperor of Nihon-Ja 2011
Deel 11 De verloren verhalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s